Sushi bilinen şekliyle Japonya'da geliştirilen bir yemek kültürü. Ama bu tabii ki bu yemek
marjinal bir fikir olarak icad edilmedi. Peki Sushi nasıl keşfedilmişti?!
Yüzyıllar boyunca güneydoğu Asya ülkelerinde deniz ve balık ürünleri yaygın bir şekilde tüketiliyordu.
Deniz kıyısındaki bölgeler oldukça şanslıydı ve balığı taze taze pişirip yiyebiliyorlardı.
İç bölgelerdeki halkın böyle bir şansı yoktu.
Balığın günler süren ulaşımında bozulmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekiyordu.
İşte bunun için geliştirilen yöntem, çiğ balığın tuz'a ve sirke'ye yatırılıp pirinçle kaplanmasıydı. Bu şekilde saklanan balığın üzerindeki pirinç bir süre sonra fermente olup ekşimeye başlıyordu. Balık ne zaman yenecekse, üzerindeki pirinç sıyrılıp atılıyor ve balık çeşitli şekillerde pişiriliyordu.
Japonya'da balığın bu şekilde muhafaza yöntemi VIII. yüzyılda keşfedildi. Diğer yandan Japonların israfı sevmemesi ve pirince olan düşkünlükleri, balıkla birlikte koruma için kullanılan pirincin de yenilmesi fikrini doğurdu.
Tabiiki uzun bir deneme-yanılma yöntemlerinden sonra bu pirinç ve balık karışımı mükemmelleştirildi ama balık hala çeşitli yöntemlerle az yada çok pişiriliyordu.
1800'lerin başında, o tarihlerde adı Edo olarak bilinen Tokyo'da Yohei Hanaya isimli bir şef, işlettiği Sushi dükkanında yemeklerinin hazırlığını uzun süre bekleyen müşterileri'nin şikayetlerini önleyebilmek için servisi en hızlı yapılacak hale getirdi... ve böylece dünyadaki ilk fast-food icat edilmiş oldu.
(Not: Sushi kelimesinin önüne sesli harfle biten bir sıfat yada isim gelirse ''Zushi'' olarak okunur yada söylenir.)
II.Dünya savaşı'ndan sonraki yıllarda Japonya'nın her yerinde sayısı giderek artan Sushi büfelerinde Sushi'nin farklı çeşitleri yaratıldı ve türleri artmaya başladı.
1980'lerden itibaren de özellikle Amerika'nın Japon nüfusu bol olan Batı kıyılarından başlayarak Avrupa ve tüm dünya'ya hızla yayılmaya başlamıştır.
Domo.