| Hayao Miyazaki | |
|
+7diaboliksword dragonfly rei El Mariko umi Admin masayuki 11 posters |
Yazar | Mesaj |
---|
masayuki

| Konu: Hayao Miyazaki Paz 09 Mart 2008, 13:04 | |
| Hayao Miyazaki (Jap: 宮崎 駿, - Miyazaki Hayao)1 (doğum 5 Ocak 1941) Japon manga ve anime sanatçısıdır.
Japonca'da soyisim önce gelir, dolayısıyla Miyazaki'nin ismi Japonca'da Miyazaki Hayao olarak söylenir.
Yaşamı 1941 yılında Tokyo'da doğan Hayao Miyazaki kariyeri boyunca hem pek çok uzun metrajlı animeye, hem de Japonya'da manga olarak adlandırılan çok sayıda çizgi romana imza attı. Eserleri Japonya'da olağanüstü ilgi ve saygı gören Miyazaki, Oscar Ödülü'nü kazandığı 2002 yılına kadar çizgi film çevreleri dışında batıda pek tanınmıyordu. Kendisine bu ödülü getiren Ruhların Kaçışı filmi Japonya'da gişe rekorları kırdı. Bu rekor Titanik filminden önce, 1997'de yönetmenliğini yaptığı Prenses Mononoke filmi ile gene Miyazaki'ye aitti. Miyazaki Isao Takahata ile beraber yaptığı Heidi dizisi Türkiye'de tanınır.
Miyazaki özellikle son zamanlardaki eserlerinin büyük bir kısmının yönetmenliğinin yanısıra metin yazarlığını da yapmıştır. Bu türden ilk eserlerinden biri kendi yarattığı bir mangadan uyarlama olan Rüzgarın Vadisinin Nausicaä'sı 'dır. Bu eserinden sonra Stüdyo Ghibli'yi kuran Miyazaki eserlerini burada hazırlamaya başlamış ve bu stüdyo aracılığıyla hayranlarına ulaştırmıştır.
Miyazaki hakkında bazı bilgiler Miyazaki, fotoğrafının çekilmesinden hoşlanmaz, dolayısıyla çok az fotoğrafı bulunmaktadır. Miyazaki, Stüdyo Ghibli'yi kurduğu zaman İngilizce ismi yanlışlıkla Ghibli olarak koymuştur. Bu nedenle İngilizce'de bu stüdyonun ismi Ghibli olarak okunur. Miyazaki'nin çoğu filminin başlığında no sözcüğü geçer. Beraber çalıştığı yapımcı Suzuki Prenses Mononoke'nin ilk adı olan Ashitaka'yı beğenmedi ve içinde no geçen adların daha çekici olduğunu söyledi. Bunun üzerine Miyazaki filmin adını Prenses Mononoke'ye çevirdi.
Filmleri Yönetmenliğini yaptığı filmler Kagliostro'nun Şatosu (Lupin III) - (Rupan sansei: Kariosutoro no Shiro; İng: The Castle of Cagliostro2), 1979 Rüzgarlı Vadili Nausicaä - (Kaze no tani no Nausicaä; İng: Nausicaä of the Valley of Wind ), 1984 Laputa: Gökteki Kale - (Tenku no Shiro Lapyuta; İng: Laputa: The Castle in the Sky), 1986 Komşum Totoro - (Tonari no Totoro; İng: My Neighbor Totoro), 1988 Cadı Dağıtım Servisi - (Majo no Takkyubin; İng: Kiki's Delivery Service), 1989 Kızıl Domuz - (Kurenai no buta; İng: Porco Rosso), 1992 On Your Mark (şarkı için video klip niteliğinde çizgifilm), 1995 Prenses Mononoke - (Mononoke Hime; İng: Princess Mononoke), 1997 Ruhların Kaçışı - (Sen to Chihiro no Kamikakushi; İng: Spirited Away), 2001 Hauru'nun Yürüyen Şatosu - (Hauru no Ugoku Şiro; İng: Howl's Moving Castle), 2004 2 Miyazaki'nin çoğu filmi Türkiye'de yayınlanmadığı için isimlerinin yerleşmiş Türkçe çevirileri yoktur. Bu ve diğer durumlarda kaynak bulmakta kolaylık olması için isimlerin İngilizceleri de verilmiştir.
Metin yazarlığını yaptığı filmler Dobutsu takarajima, 1971, (Metin danışmanlığı) Panda kopanda, 1972 Panda kopanda amefuri saakasu no maki, 1973 Cagliostro'nun Şatosu (Lupin III), 1979 Rüzgarlı Vadi Nausicaä, 1984 Laputa: Gökteki Kale, 1986 Komşum Totoro, 1988 Cadı Dağıtım Servisi, 1989 Kızıl Domuz, 1992 On Your Mark, 1995 Mimi wo sumaseba, İng: Whisper of the Heart, 1995 Prenses Mononoke, 1997 Ruhların Kaçışı, 2001 Hauru'nun Yürüyen Şatosu, 2004
Görev aldığı filmler Taiyo no Oji Horus no Daiboken, İng: The Little Norse Prince Valiant, 1965, (Isao Takahata ve Yasuo Otsuka ile ortak çalışması) Çizmeli Kedi, Nagagutsu wo Haita Neko, İng: Puss in Boots, 1969, (çeşitli görevler) Ruhların Kaçışı'nın Yapımı, The Art of 'Spirited Away' , 2003, (belgesel filmde kendisi rolünde)
Televizyon Dizileri Dünya Şaheserleri Serisi (Sekai Meisaku Gekijou; İng: World Masterpiece Series)'nin parçası olarak:
Heidi - (Alps no Shoujo Heidi, İng: Heidi, Girl of the Alps): 6 Ocak 1974'ten 29 Aralık 1974'e kadar 52 bölüm. Miyazaki bu serinin sahne tasarım ve düzenlemesini yaptı. - (Furandaazu no Inu, İng: A Dog of Flanders), 5 Ocak 1975'ten 28 Aralık 1975'e kadar 52 bölüm. Miyazaki 15. bölümün baş animatörlüğünü yaptı. Marko - (Haha wo Tazunete Sanzenri, İng: 3000 Miles in Search of Mother): 4 Ocak 1976'dan 26 Aralık 1976'a kadar 52 bölüm. Miyazaki bu dizinin sahne tasarım ve düzenlemesini yaptı. - (Araiguma Rasukaru, İng: Rascal the Raccoon): 2 Ocak 1977'den 25 Aralık 1977'e kadar 52 bölüm. Miyazaki 4-6, 10, 12-22, 24-28 no.lu bölümlerde baş animatörlük yaptı. Kızıl Saçlı Anna - (Akage no An, İng: Anne of Green Gables), 7 Ocak 1979'dan 30 Aralık 1979'a kadar 50 bölüm. Miyazaki ilk 15 bölümün sahne tasarım ve düzenlemesini yaptı.
Diğer:
Lupin III - Rupan Sansei), 1971, (Isao Takahata'yla beraber yönetmen) Yeni Lupin III - (新ルパン3世 Shin Rupan Sansei), (145. ve 155. bölümler), 1977, (yönetmen) Geleceğin Çocuğu Konan - (Mirai Shounen Konan; İng: Future Boy Conan), 1978, (Isao Takahata'yla beraber yönetmen) Meitantei Holmes - (İng: Sherlock Hound, the Detective), (2., 4., 5., 12., 17. ve 26. bölümler), 1984, (yönetmen; 2., 17. ve 26. bölümler Tatsuo Hayakava'yla beraber) | |
|
 | |
Admin Admin

| Konu: Geri: Hayao Miyazaki Paz 09 Mart 2008, 14:00 | |
| küçükken heidi yi izlerdim:) aslında hala tekrarlarına bakarım:) Kızıl saçlı anna i "çiftlik kızı anna" olarak hatırlıyorum:) ama en çok yürüyen şatoyu sevdim  | |
|
 | |
Admin Admin

| Konu: Geri: Hayao Miyazaki Paz 09 Mart 2008, 14:02 | |
| - masayuki demiş ki:
Miyazaki, fotoğrafının çekilmesinden hoşlanmaz, dolayısıyla çok az fotoğrafı bulunmaktadır.
bu özelliğini kendime benzettim  | |
|
 | |
umi

Mesaj Sayısı : 140 Kayıt tarihi : 12/02/08 Yaş : 30 Nerden : Antalya
 | Konu: Geri: Hayao Miyazaki Perş. 27 Mart 2008, 19:37 | |
| çok başarılı bir yönetmen ben mononoke hime'ye bayılıyorum  | |
|
 | |
El Mariko

Mesaj Sayısı : 2806 Kayıt tarihi : 10/02/08 Nerden : Isvicre Turkish ghetto BrRONXXX
 | Konu: Geri: Hayao Miyazaki Perş. 24 Nis. 2008, 15:18 | |
| bende mononoke himeye bayiliyorum | |
|
 | |
umi

Mesaj Sayısı : 140 Kayıt tarihi : 12/02/08 Yaş : 30 Nerden : Antalya
 | Konu: Geri: Hayao Miyazaki Perş. 03 Tem. 2008, 21:13 | |
| ülkemizde hayao miyazaki yapımlarının dvdleri de gün geçtikçe artıyor. bu gerçekten çok güzel bir haber. dvd satan bi ryere gidersem ilk işim the cat returns filmini almak olacak  | |
|
 | |
rei

| Konu: Geri: Hayao Miyazaki Perş. 31 Tem. 2008, 12:08 | |
| mononoke hime en sevdiğim filmidir, diğerlerine de bayılıyorum ama.
bir filmin herangi bir yerinde hayao miyazaki adı görüldüğünde o filmin konusu falan okunmaz, direk indirilir izlenir XD | |
|
 | |
dragonfly

| Konu: Geri: Hayao Miyazaki Perş. 11 Eyl. 2008, 15:00 | |
| çok fazla oturmuş bi tarzı var gibime geliyo.tvde gökteki kaleyi verdiler.kanalları geziyodum tam atlarken aa miyazaki diyip kaldım.bu iyi bişey mi kötü bişey mi.bence bi sanatçı için kötü bişey. sizce? | |
|
 | |
diaboliksword

Mesaj Sayısı : 2727 Kayıt tarihi : 25/03/08 Yaş : 38 Nerden : ankara
 | Konu: Geri: Hayao Miyazaki Perş. 11 Eyl. 2008, 17:49 | |
| - rei demiş ki:
- mononoke hime en sevdiğim filmidir, diğerlerine de bayılıyorum ama.
bir filmin herangi bir yerinde hayao miyazaki adı görüldüğünde o filmin konusu falan okunmaz, direk indirilir izlenir XD kesinlikle katılıyorum bu konuda aşmış bi amca izlenmesi gerekli | |
|
 | |
osaki nana

Mesaj Sayısı : 1644 Kayıt tarihi : 22/09/08 Yaş : 36 Nerden : istanbul
 | Konu: Geri: Hayao Miyazaki Ptsi 22 Eyl. 2008, 17:50 | |
| bu sene film ekiminde yeni filmini en sonunda izleyebilecegiz.adi "gake no ue Ponyo". Insan olmak isteyen bi japon baligiyla 5 yasindaki bi cocugun dostlugunu anlatiyor. ayrintili bilgi ve program icin; http://www.iksv.org/filmekimi_2008/ | |
|
 | |
albertine

Mesaj Sayısı : 4868 Kayıt tarihi : 11/09/08 Yaş : 35 Nerden : İstanbul
 | Konu: Geri: Hayao Miyazaki Ptsi 22 Eyl. 2008, 18:49 | |
| Benim de en sevdiğim filmi Lupin III dir. | |
|
 | |
Maccha japon forum muhabiri

| Konu: Geri: Hayao Miyazaki Salı 13 Nis. 2010, 13:46 | |
| "Prenses Mononoke"'yi begenmistim ben de. Su son iki haftadir televizyonda 3 filmi yayinlandi "Komşum Totoro", "Ruhların Kaçışı" ve "Hauru'nun Yürüyen Şatosu". "Ruhların Kaçışı"ni ilk izledigimde garip bulmustum, o zamanlar anime dunyasina yeni girmistim. Simdi belki daha aliskin oldugum için daha fazla hosuma gitti bu ikinci defa. "Hauru'nun Yürüyen Şatosu"nu dun izledim, oldukça hostu, ancak bazi yerleri daha iyi anlayabilmem için tekrar izlemem gerekecek. "Komşum Totoro"yu da çok begendim, Mei çok tatliydi, Totoro'nun da mimikleri çok komikti. Her filmde beni duygulandiran sahneler var. Adamlarin hayal gucune sasirmamak elde degil  | |
|
 | |
Orihara Maya ☆akailili-sensei☆

| Konu: Geri: Hayao Miyazaki Perş. 15 Nis. 2010, 21:33 | |
| Hauru'nun Yürüyen Satosu gerçekten de güzeldi evet. Ruhlarin Kaçisi'ni da ben de bu defa çok begendim. Eskiden Miyazaki'nin dünyasini pek anlamazdim, ama simdi sanirim beni daha bir etkiliyor  | |
|
 | |

| Konu: Geri: Hayao Miyazaki Çarş. 04 Eyl. 2013, 21:11 | |
| Geçtiğimiz Pazar günü, Ghibli stüdyosunun başkanı Kôji Hoshino, Venedik Film Festivali sırasında, Hayao Miyazaki'nin artık uzun metrajlı filmler yapmayacağını açıkladı. Festivalde rekabete katılan Kaze Tachinu, Miyazaki'nin son uzun filmi olacak. Miyazaki'nin konu hakkında bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. | |
|
 | |
Admin Admin

| Konu: Geri: Hayao Miyazaki Cuma 06 Eyl. 2013, 16:43 | |
| | |
|
 | |

| Konu: Geri: Hayao Miyazaki C.tesi 23 Kas. 2013, 22:12 | |
| Hayao Miyazaki'nin yeni projesi Sengoku döneminde geçen bir mangaymış :  | |
|
 | |