japon forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

japon forum

japon kültürüyle ilgili herşey
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Ukiyo-e

Aşağa gitmek 
5 posters
YazarMesaj
Nodame^^

avatar


Mesaj Sayısı : 1580
Kayıt tarihi : 04/03/08

Ukiyo-e Empty
MesajKonu: Ukiyo-e   Ukiyo-e Icon_minitimeCuma 23 Ekim 2009, 16:43

Edebi olarak bu sanatın ismi yüzen dünyanın resimleri anlamına gelmektedir. Ukiyo-e ahşap basım resimler ilk Edo devrinde (1600~1868) ortaya çıkmıştır. Ve o günlerden günümüze birçok hikayeyi resmektedirler. Önemli kabuki aktörleri ve devrin ileri gelenleri resimlere konu olmuştur. Daha sonra doğa ve günlük yaşamda ressamların ana temaları haline gelmiştir. Bunların en güzel örneklerinden biri Hokusai'den Fuji dağının görünümüdür.

Resimler ressamlar, basımcılar ve ahşap kalpçıların ortak girişimleri sonucunda oluşturuluyor tabiki devrin önde gelen artistlerinden ve yayıncılarından da destek görüyordu.

Ukiyo-e ler daha çok kitapların içerisinde kullanılırdı, günümüzde kitaplardan bağımsız tek resim olarak da bulunmaktadırlar. Çıktıkları günden itibaren orta tabaka halk tarafından çabukça benimsenmiştir ve bir anda okuryazarlık seviyesinin üst düzeylere çıkmasına vesile olmuştur.

Diğer bir taraftan geleneksel tiyatro kabuki için basılan posterler bir anda tiyatronun popülerliğini arttırmıştır. Ukiyo-e 19. yy.dan sonra batı sanatında önemli eserler veren Van Gogh, Monet, Degas ve Klimt gibi ressamlara da ilham kaynağı olmuştur.
Ukiyo-e Ukiyo_10
18. yy. da yeni tekniklerin keşfedilmesiyle sanatçılar renkli eserler vermeye başlamıştır. Ukiyo-e sanatının bilinen en önemli isimleri ise Utamaro, Hokusai ,Hiroshige ve Sharaku dur.

Kitagawa Utamaro (1753~1806) resimlerinde daha çok güncel yaşam içerisinde yer alan insan portreleri ile meşhurdur. Bunun yanında içerisinde birçok ukiyo-e canlandırma bulunan kitapları vardır.

Katsushika Hokusai (1760~1849) resimlerinde daha çok doğayı ön planda tutmuştur bilinen en önemli eserlerinden biri ' Fuji Dağı'nın 36 görünümü' serisidir'.
Ukiyo-e Kanaga10Ukiyo-e Fuji710
Ukiyo-e resim sanatı Japon kültürel kimliğine ait en önemli öğelerden biridir. Günümüzde halen birçok yeni sanatçı bu resimleri örnek alarak çalışmalarını sürdürmektedir. Orijinallerinin kopyası birçok Ukiyo-e 'yi alışveriş merkezlerinde hediye olarak bulabilirsiniz. Japon kültürünü seven biri için gerçekten iyi bir hediye olabilir.

Kaynak. minikjaponya.com
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Orihara Maya
☆akailili-sensei☆
Orihara Maya


Mesaj Sayısı : 5689
Kayıt tarihi : 10/02/08
Yaş : 37

Ukiyo-e Empty
MesajKonu: Geri: Ukiyo-e   Ukiyo-e Icon_minitimeCuma 23 Ekim 2009, 20:47

Hokusai hakkinda bir baslik açmak istemistim bir ara ama çok üsenmistim Very Happy Fuji-san'in bütün resimlerini eklemek istemistim, ama gözümde büyümüstü ondan sanirim :scratch:
Hokusai'den bahseden bir konu açtigin için arigatou Smile
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
shirayuri

shirayuri


Mesaj Sayısı : 2306
Kayıt tarihi : 09/03/09
Yaş : 40

Ukiyo-e Empty
MesajKonu: Geri: Ukiyo-e   Ukiyo-e Icon_minitimeCuma 23 Ekim 2009, 22:46

bilgi icin tesekkürler ^^
sevdigim ressamlarin biraz daha sert resimleri var, siradisi olani seviyorum cunku, Tsukioka Yoshitoshi, Utagawa Kuniyoshi gibi..
takvim konusuna ukiyoe resimlerini koymustum takvime konmayacaklarini bile bile:d
seviyorum bende bu tarzi cok güzeller gercekten !
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Nodame^^

avatar


Mesaj Sayısı : 1580
Kayıt tarihi : 04/03/08

Ukiyo-e Empty
MesajKonu: Geri: Ukiyo-e   Ukiyo-e Icon_minitimeC.tesi 24 Ekim 2009, 14:37

Dun ukiyo e ile bilgiler arastirirken Hokusei ile alakali bir yazi ilede karsilasmistim vikipedi de onuda ekleyim bari. Bu konu ile yeni tanistigim icin ilginc geldi. Sizlerde ilginc bulursunuz umarim.


Katsushika Hokusai (葛飾北斎) (d. 1760, Tokyo - ö. 10 Mayıs 1849), Japonya'da Edo döneminde yaşamış Japon sanatçı, ressam, oymabaskı ustası, tahta oymacısı ve ukiyo-e yapıcısı. 13 ciltlik Hokusais manga'sını başlattı (1814). Bunun yanı sıra, 36 Fuji Dağı Manzarası'nı çizdi (1823-1829). Eserleri arasında Kanagawa'nın büyük dalgaları da bulunmaktadır. Halen ukiyo sanatının en büyükleri arasında görülür ve şunga tarzındaki erotik tasarımlarıyla da tanınır.

Ukiyo-e (Geçici Dünyadan Resimler) okulunun en önemli temsilcilerinden olan Hokusai'nin yaklaşık her 10 yılda bir değiştirdiği sanatçı adları dışında, bunlarla birlikte kullandığı 20-25 tane takma adı vardı. Bir yazısında sanatsal gelişimini ve arayışlarını özetlemiş, çizim tutkusunun beş yaşında başladığını, 50 yaşından sonra bazı ürünler verdiğini, ama 70'inden önce yaptıklarının hiçbirinin önem taşımadığını yazmıştı. Ancak 73'ünde kuşların, hayvanların, böceklerin ve balıkların gerçek nitelikleri ile ağaçların ve bitkilerin doğasını anlamaya başladığını, dolayısıyla 80'lerinde gelişerek, 90'larında anlamlarını kavrayacağını, 100'ünde yetkinleşeceğini ve 110 yaşına geldiğinde artık her noktasının, her çizgisinin başlı başına bir can kazanmış olacağını söylemişti.

Günümüzde de manga sanatının en büyük ilham kaynaklarından biridir. Avrupa'da Claude Monet gibi sanatçılar başta olmak üzere bir çok uluslararası sanatçılar tarafından tanınmış ve örnek alınmıştır.

Kaynak. vikipedi.tr
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Zatoichi

Zatoichi


Mesaj Sayısı : 249
Kayıt tarihi : 20/04/10
Yaş : 41

Ukiyo-e Empty
MesajKonu: Geri: Ukiyo-e   Ukiyo-e Icon_minitimeÇarş. 03 Kas. 2010, 10:48

19.yüzyıl'ın da ünlü Ukiyo-e sanatçısı Tokyo doğumlu Ando Hiroshige dir(1797-1858)Ressam ve baskı resim ustası,
kibar ve güzel ahşap boyamalarıyla üne kavuşmuştur. Belki de hiçbir Japon ressam, insanın doğaya bağlılığını ve sevgisini, duygusal
ve şiirsel yönleriyle Hiroshige kadar verememiştir. Ayrıca Edo’nun tiyatrolarını ve genelevlerini de betimleyen bu sanatçı, manzara
resimlerinde binalar, köprüler, ağaçlar, kayalar, insanlar gibi pek çok nesneyi detaylı bir biçimde çizmiştir.
Fakat bu gözlemcilik sadece gerçeği tüm ayrıntılarıyla resimlerinde kullanan sanatçı olarak değerlendirilmez.
Geçtiği ve gezdiği yerlerde yaptıkları eskizleri baskı resimleri hazırlarken bazen hayalgücüyle de değişikliğe uğrattığı çalışmalar vardır.

Ukiyo-e 32_Seba

Ukiyo-e Kichizo42Miya

Ukiyo-e Kagetori

Ukiyo-e’nin realist bir sanat üslubu olduğunu söylemek en azından Batı kavramlarıyla böyle bir izah tarzı geliştirmek gereksizdir.
Ukiyo-e sanatçıları gördüklerini ya da gördüklerine inandıklarını betimlemişler ve böylece görünen olduğu gibi gösterme eylemiyle zengin
fantezi gelenekleriyle karşıtlık oluşmasına meydan vermemişlerdir Resimler ressamlar, basımcılar ve ahşap kalıpçıların ortak girişimleri
sonucunda oluşturulmuş tabi ki devrin önde gelen artistlerinden ve yayıncılarından da destek görmüştür. Ukiyo-e ler daha çok kitapların
içerisinde kullanılırdı, günümüzde kitaplardan bağımsız tek resim olarak da bulunmaktadırlar. Çıktıkları günden itibaren orta tabaka halk
tarafından çabukça benimsenmiş ve bir anda okuryazarlık seviyesinin üst düzeylere çıkmasına vesile olmuştur. Diğer bir taraftan geleneksel
tiyatro kabuki için basılan posterler bir anda tiyatronun popülerliğini arttırmıştır.

Ukiyo-e’de 17.yüzyılın resminden gelen geleneksel resim unsurları hiçbir zaman kaybolmamıştır; buna karşılık her sanatçının kişisel üslubu resimlerine yansımıştır. Her sanatçı kendi üslubunu sadece gerçekliği ifade ederek değil, onu geliştirerek, işleyerek ya da değiştirerek
bulmaya çalışmış, bu değişiklikler başarılı olduğunda kısa zamanda bir gelenek haline dönüşerek takipçisi ve öğrencisi olan okullara
dönüşmüştür.

Ukiyo-e resminin kompozisyon özelliklerini ele aldığımızda ilk ve en çarpıcı özellik olarak diagonal yerleştirme prensibini görmekteyiz.
Ukiyo-e resimlerinde sıklıkla karşılaşılan kompozisyon düzenlemelerinden bir diğeri de resmin ön planına yerleştirilen bir nesnenin bir kısmının
resmin köşeleri tarafından kesilmesi ve tamamının resim yüzeyi üzerinde görülememesidir. Bu kural Batı resminde özellikle ustaların, tıpkı diagonal yerleştirme prensibi gibi resmin iç dinamiklerini arttırmak ve dramatik etkiyi vurgulamak için kullandıkları bir yöntemdir. Japon resminde
ise hadisenin rastlantısallığını ifade etmek için kullanılmış ve köklerini Zen Budizmi felsefesinde bulmuştur.

d o m o
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
_NaRuSaKu_

_NaRuSaKu_


Mesaj Sayısı : 148
Kayıt tarihi : 02/09/10
Yaş : 29
Nerden : Uzay boşluğundaaan...

Ukiyo-e Empty
MesajKonu: Geri: Ukiyo-e   Ukiyo-e Icon_minitimePaz 23 Ocak 2011, 18:06

Anlamı çok harikaymış. "Yüzen Dünya'nın Resimleri" çok süper.

Bilgiler için teşekkürler çizimler gerçekten muhteşem ^.^
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Ukiyo-e
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Ukiyo-e

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
japon forum :: Kültür & Sanat :: Japon Sanatları-
Buraya geçin: